Does the J-1 Section 212(e) Home Residency Requirement Apply?

If No Is the applicant's home country or country of last If Yes
D residence on the State Department Skills List?

If No [ Is the J-1's actual area of study,research, or work is [
included on skills list? > If Yes
_| Is the J-1's actual field of worlk, st}de or training actually | _ If Yes -
on the Skills List?
If No [™
Was the applicant's program wholly or partially directly
b funded by government sources (check IAP-66/DS-2019 | »| If Yes
< form and consult with sponsor)?
If No
Did any government entities indirectly fund the | IfYes |
applicant's J-1 stay in the US?
If No [™
> Does the I1AP-66/DS-2019 form indicate that
N - government sources funded the J-1 program?
0
Was the physician's waiver program sponsored ‘
ECFMG?
A
If No -<
Was the ECFMG program a graduate clinical medical | _
If No |« training program?
Y Y \
> Applicant is NOT subject to home Applicant is subject to home residency B
residency requirement requirement

Seek State Department advisory opinion on whether home residency requirement does or
does not apply
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